Dojang

In de Tang Soo Do wordt een martial art school dojang (도장) genoemd net als de zaal waar getraind wordt. Dit woord is op te breken in twee stukken:

  • “Do” (도) betekent weg of levenswijze
  • “Jang” (장) betekent plaats of plek

De dojang is dus de plek waar wij de weg aangeleerd krijgen, dit kan zowel naar de fysieke zaal als de school als geheel verwijzen. Als naam voor onze dojang hebben we gekozen voor:

“Tang Soo Do Waalre | Gyunhyeong”

Voor extern gebruik en om te spellen is Tang Soo Do Waalre toegankelijker, voor intern gebruik op evenementen zoals wedstrijden identificeren we onszelf als dojang Gyunhyeong (균형), wat staat voor evenwicht en balans (zie ook: ons embleem). Hiermee drukken we uit dat wij ernaar streven:

  • fysiek: Excelleren in het hebben van een goede balans en evenwicht, een onmisbaar onderdeel voor (gesprongen) trappen en stabiliteit.
  • mentaal: Het ontwikkelen van een persoon zodanig dat hij of zij beter in balans is. Dit betekent dat we bij sommigen werken aan meer zelfvertrouwen, terwijl we anderen juist een respectvollere houding aanleren.

Een concrete beschrijving van de structuur en inhoud van een lesuur geven we hier.

De dojang komt voort uit 20 jaar onderwijs en ervaring opgedaan bij dojang VELO Ryu Ha in Wateringen (Zuid-Holland) onder leiding van Master Wahing Lee (5e dan). Binnen Nederland zijn we met hen en drie andere dojangs aangesloten bij de World Tang Soo Do Association (WTSDA).