Tang Soo Do

Tang Soo Do (당수도) kan kort omschreven worden als Koreaans Karate of traditioneel Tae Kwon Do. Tang Soo Do is een traditionele martial art stijl uit Korea met een rijk aanbod aan onderdelen zoals (gesprongen) trappen, blokkeringen en loopvormen maar ook het hanteren van diverse wapens zoals stok, mes en zwaard.

Binnen Tang Soo Do zijn er veel verschillende onderdelen, welke worden beoefend en onderwezen. De basis van onze stijl bestaat uit hand- en voettechnieken zoals blokkeringen, stoten en trappen. Deze basistechnieken zijn verwerkt in patronen, die loopvormen (hyungs) genoemd worden. Reactievermogen, controle, precisie en conditie worden getraind door middel van non-contact sparren (dae ryun) met een partner. Zelfverdediging omvat meer dan alleen sparren, want ook bevrijdingstechnieken en klemmen (ho sin sul) komen aan bod.

WTSDA handtechniek #11 met een klem op de pols.
WTSDA handtechniek #11: Een klem op de pols.
WTSDA handtechniek #15: een veeg naar de vloer.
WTSDA handtechniek #15: Een veeg naar de vloer.

Competitie binnen Tang Soo Do is mogelijk in de volgende onderdelen:

  • loopvormen: de uitvoering wordt door een jury van zwartebanders beoordeeld. Er zijn ook loopvormen met stok, mes, zwaard en wandelstok voor de hogere graduaties.
  • sparren: non-contact en met beschermers punten bij elkaar proberen te scoren door middel van stoot- en traptechnieken.
  • breken: demonstratie van hand- en/of voettechnieken om hout of breakable boards te breken.
Een speedbreak op hout.

De acrobatische gesprongen trappen over elkaar heen en tegen kussens aan, die zo kenmerkend zijn voor Tang Soo Do, worden geleidelijk geïntroduceerd bij het behalen van een hogere graduatie. Vanaf kandidaat zwarteband (cho dan bo, donkerblauw) wordt er ook verwacht dat een leerling zijn soft-skills zoals leiderschap en kennisoverdracht gaat ontwikkelen door te ondersteunen met lesgeven.

Tang Soo Do is meer dan alleen een fysieke activiteit en strikt genomen buiten haar juridische status geen sport. Net als andere meer traditionele martial arts zoals karate, wushu en tai chi zit er ook een mentaal, filosofisch of opvoedkundig aspect aan Tang Soo Do.

Het doel van een sport is om te winnen van een ander, bij een kunst is het doel te winnen van jezelf.

Tijdens de training houdt dit in dat we leerlingen respect en discipline willen bijbrengen. Tijdens competitie zal onsportief gedrag van deelnemers en zijn of haar supporters leiden tot sanctionering waaronder diskwalificatie. En tijdens examens wordt verwacht dat kandidaten ook theorie vragen uit het handboek kunnen beantwoorden. Uiteindelijk zullen kandidaten voor de dan-graden ook een essay moeten schrijven.

Een dubbele ingedraaid gesprongen zijwaartse trap (met foto bij het treffen van de laatste trap).
Een dubbele ingedraaid gesprongen zijwaartse trap (met foto bij het treffen van de laatste trap)

Verder worden er vanaf zwarteband door de bond nog dantrainingen en clinics met verdiepende stof aangeboden door masters uit binnen- en buitenland, bijvoorbeeld applicatie van technieken, hogere loopvormen, meditatie en ademtechnieken (Ki Gong).