Proeflessen voor Volwassenen!

Wellicht was u onze flyer al tegengekomen in Aalst of Waalre, wij willen daarmee nogmaals extra onder de aandacht brengen dat we ook Tang Soo Do lessen aanbieden voor volwassenen. Wees dus welkom bij onze lessen op maandag tussen 18:30 en 19:30 in sporthal de Pracht.

De flyer voor de proeflessen voor volwassenen in Sporthal de Pracht.
Posted by Hoofdtrainer in Niet gecategoriseerd, 0 comments

Tang Soo Do en Ki Kong Clinic in Nottingham

Aansluitend aan de European Masters and Leadership Clinic werd er op de zaterdag 26 augustus ook een Tang Soo Do clinic gehouden voor zwarte banders en gupgraad houders. Boo Kyo Sa Nim Femke heeft hier aan verschillende onderdelen meegedaan. Zij kreeg een les Hapkido van Master Inoshita (6e Dan), verdedigingstechnieken met lange stok (Bong Il Soo Sik Dae Ryun) van Master Whiskin (5e Dan) en Master Allen (4e Dan), en (gesprongen) trap technieken van dhr Boca (4e Dan) uit Mozambique. Daarnaast was er een training door de grootmeester Strong (9e Dan) en een training door assistent grootmeester Khan (8e Dan). 

De daaropvolgende zondag deed Femke ook mee aan de Ki Kong (Qi Gong) clinic die eveneens door Master Inoshita (6de dan) uit de Verenigde Staten werd gegeven. Ki Kong is binnen de Tang Soo Do een aanvullend programma met coördinatie, ademhalings en meditatieve oefeningen. 

Mr. E. Boca (4e Dan) uit Mozambique demonstreert een gesprongen dubbele voorwaartse trap bij zijn clinic Extreme Kicking.
Posted by Hoofdtrainer in Niet gecategoriseerd, 0 comments

European Masters and Leadership Clinic in Nottingham

Van 22 tot 25 augustus organiseerde de Great Britain Tang Soo Do Association (GBTSDA) opnieuw de European Masters and Leadership Clinic waarvoor Boo Sah Bum Nim Marthijn Sunder dit jaar voor de tweede keer werd uitgenodigd. Ook Marthijn’s instructeur Master Lee van dojang VELO Ryu Ha uit Wateringen en Boo Sah Bum Nim Emiel van Meurs van dojang Shin Do Kwan uit Pijnacker, die eerder dit jaar ook jurylid waren bij jullie examens reisden mee naar Nottingham.

Tijdens deze clinics in het Verenigd Koningkrijk kregen zij les van andere hogere dangraden en (assistant) grootmeesters van de World Tang Soo Do Association (WTSDA) uit verschillende landen. Behalve de grote delegatie van de GBTSDA uit Engeland en Wales waren ook Noorwegen, Zweden, Griekenland, Zuid-Afrika en Mozambique vertegenwoordigd.  Vanuit de Verenigde Staten waren namens het bestuur van de WTSDA buiten grootmeester Strong ook de voorzitter/president Master Fattori, Master Inoshita en Master Peterman aanwezig.

Het examenpanel (bovenste rij), conductors (middelste rij) en examen kandidaten (onderste rij). Marthijn Sunder (onder 1st van rechts), Emiel van Meurs (onder 4de van links), Master Wahing Lee (boven 2de van rechts), KCN Strong en BKCN Kahn (boven in navy blue). 

Persoonlijk waren deze clinics voor Marthijn ook belangrijk omdat hij op voordracht van Master Lee werd uitgenodigd om op die donderdag samen met Emiel van Meurs een pre-test en written test te doen voor het behalen van de 4de Dan. De uitslag hiervan bepaalt mede of zij volgend jaar op mogen voor het eigenlijke examen. Verder heeft Marthijn deze clinics in de avonduren een goed ontvangen voordracht mogen houden over het onderwerp “Physics and Neuromechanics in Tang Soo Do”.

Posted by Hoofdtrainer in Niet gecategoriseerd, 0 comments

Zwarteband beëdiging van Femke Wagner

Femke Wagner met haar 1e dan diploma

Afgelopen april heeft assistent instructeur Femke haar zwarte band examen afgelegd en in mei kwam de uitslag dat ze is geslaagd. Anders dus dan bij een Gup examen, krijg je bij een Dan examen niet direct je nieuwe band of slip uitgereikt. De uitreiking gebeurt altijd tijdens een grotere gezamenlijke training zoals de Kersttraining of zoals nu bij de Wapen en Hyung training.

Een groep van 8 geslaagden kreeg de nieuwe band of slip, waarvan 6 Cho Dan Bo’s hun 1e Dan kregen. De uitreiking van de zwarte band is een belangrijke gebeurtenis, je sluit immers je reis als Gupgraad houder echt af en de nieuwe reis als Dangraad houder begint (zie bandensysteem). Hierbij hoort ook het afleggen van de zwarte band eed. Femke kreeg haar zwarte band uitgereikt door haar instructeur Master Wahing Lee. Zij heeft hier 7 jaar hard voor gewerkt en natuurlijk is ze trots dat ze deze band heeft mogen behalen. Vanaf nu is het tenminste 2 jaar hard trainen en lesgeven, voordat zij op zou mogen voor haar 2e Dan. Haar officiële aanspreektitel tijdens de les is vanaf nu Boo Kyo Sa Nim.

Posted by Hoofdtrainer in Niet gecategoriseerd, 0 comments

Eerste Gupexamen – iedereen geslaagd!

Afgelopen zondag (25 juni) was het eerste gupexamen dat wij als dojang Gyunhyeong in Waalre afnamen. Na maanden voorbereiding stonden er 10 examenkandidaten in de zaal voor de 9de gup, de witte band met zwarte slip. 

De zojuist geslaagde examenkandidaten en het jurypanel.
De zojuist geslaagde examenkandidaten en het jurypanel.

Het jurypanel werd gevormd door jullie instructeurs, Marthijn en Femke, en verder ook Master Lee (5de dan) van dojang Velo Ryu Ha en Emiel van Meurs (3de dan) van dojang Shin Do Kwan. Master Lee is de instructeur van Marthijn en Femke en ook hoofdinstructeur van dojang Velo Ryu Ha in Wateringen, een school met momenteel meer dan 150 leden. Emiel van Meurs is hoofdinstructeur van dojang Shin Do Kwan in Pijnacker. Zij zijn speciaal voor ons overgekomen uit Zuid-Holland om te komen helpen met jureren.

Een aantal van de kandidaten vond het examen erg spannend, wat best te begrijpen viel want het was het eerste examen wat ze deden. Al snel bleek dat iedereen de gevraagde hand- en voettechnieken, loopvorm en bevrijdingstechnieken (zie: onderdelen en examenstof) goed kende waardoor het voor niemand echt spannend werd of ze het wel zouden halen. Aan het eind bleek dus ook dat iedereen geslaagd is, hartelijk gefeliciteerd: Eric, Neil, Floris, Amelia, Mees, Pieter, Dilano, Jip en Vajèn – met deze uitstekende prestatie! We zien jullie eind dit jaar graag weer voor het volgende examen, want:

“Een zwarte bander is een witte bander die nooit opgeeft.”

De award voor degene die het meest gegroeid is sinds het begin, werd door het jurypanel uitgereikt aan Amelia. Heel knap gedaan, ga zo door!

Posted by Hoofdtrainer in Niet gecategoriseerd, 0 comments

Zelf oefenen voor examen

De examens voor 10e gup naar 9e gup (zie ook: bandensysteem) zijn al over twee weken, namelijk op 25 juni, en aankomende week worden op 12 en 15 juni de uitnodigingen overhandigd. Dit is voor iedereen het eerste Tang Soo Do examen wat jullie zullen afleggen.

Om jullie een beetje te helpen hebben we hier een aantal filmpjes om thuis te oefenen:

Band + pak knopen door Femke Wagner
Kickflow #1 door Marthijn Sunder
Sae Kye Hyung Il Bu (de eerste loopvorm) door Femke Wagner

Filmpjes van andere scholen om te bekijken (in het Engels):

Inmiddels staat ook de Nederlandse vertaling van het handboek op onze website. Hier kunnen jullie de antwoorden in vinden voor de theorievragen.

Posted by Hoofdtrainer in Niet gecategoriseerd, 0 comments

Koningsspelen op De Wilderen

Afgelopen 20 & 21 april waren de landelijke Koningsspelen, een jaarlijkse sportdag voor alle schoolgaande kinderen. Omdat wij iedere donderdag onze lessen mogen aanbieden in een zaaltje van basisschool De Wilderen, helpen wij ze op deze sportieve feestdag graag door een aantal groepjes een Tang Soo Do les te geven.  

Instructeur Marthijn gaf achtereenvolgens drie groepjes enthousiaste leerlingen een les Tang Soo Do met speciale aandacht voor gesprongen trappen. Na een kort en krachtige warming-up en uitleg over een aantal trappen werden de leerlingen op trapkussens aan het werk gezet. 

Posted by Hoofdtrainer in Niet gecategoriseerd, 0 comments

Instructies pak & emblemen

Op do bohk dienen vier emblemen bevestigd te worden, die wij als set aanbieden voor een gereduceerde prijs. Het embleem van de World Tang Soo Do Association (WTSDA) gaat op de linker borst, de Nederlandse en Koreaanse vlag op de mouwen en het embleem van Tang Soo Do Waalre – Gyunhyeong op de rug. 

Voorkant van de jas van de do bohk met op de mouwen de emblemen van Nederlandse (rechtermouw) en Koreaanse (linkermouw) vlag en het embleem van de WTSDA op de linkerborst.

Front of the coat of the do bohk with on the sleeves the emblems of the Dutch (right sleeve) and Korean (left sleeve) flag and the emblem of the WTSDA on the left-side of the chest.
 • WTSDA embleem: op de linkerborst, op ongeveer 2 cm van de revers, waarbij de bovenrand net iets onder de oksel zit.
 • Nederlandse vlag: op de schoudernaad van de rechtermouw ter hoogte van de bovenarm op ongeveer 1/3e van de lengte tussen schouder en elleboog. Op de plaats van het te verwijderen MATSURU embleem.
 • Koreaanse vlag: op de schoudernaad van de linkermouw ter hoogte van de bovenarm op ongeveer 1/3e van de lengte tussen schouder en elleboog. Op de plaats van het te verwijderen MATSURU embleem.
 • TSDW – Gyunhyeong embleem: midden op de rugzijde van het pak tussen de schouderbladen zodat de bovenrand niet uitsteekt boven de schouders. Plaats het embleem niet te laag, anders valt de band over het embleem.
Achterkant van de jas met het rugembleem in het midden. Het embleem wordt geplaatst iets onder de schouder lijn maar voldoende boven de taille.

Back of the coat with the back emblem in the centre. The emblem is placed a bit under the shoulder line but sufficiently above the waist.

Let op: de juiste oriëntatie van zowel de Nederlandse als de Koreaanse vlag is met rood boven.

De rechtermouw met Nederlandse vlag.

The right sleeve with the Dutch flag.
De linkermouw met Koreaanse vlag en bondsembleem op de linkerborst.

The left sleeve with Korean flag and the association emblem on the left-side of the chest.

Alle MATSURU logo’s op het pak dienen verwijderd te worden. De emblemen kunnen er vervolgens op gestreken worden maar zullen na enkele wasbeurten loslaten daarom is het ook nodig om ze vast te naaien.


Instructions suit & emblems

Four emblem patches need to be attached to the do bohk, which we offer as a set for a reduced price. The emblem of the World Tang Soo Do Association (WTSDA) goes on the left-side of the chest, the Dutch and Korean flag on the sleeves and the emblem of Tang Soo Do Waalre – Gyunhyeong on the backside. 

 • WTSDA patch: on the left-side of the chest, at about 2 cm distance from the lapel, whereof the upper edge is just below the height of the arm pit.
 • Dutch flag: on the shoulder seam of the right sleeve at the height of the upper arm at about 1/3e of the distance between shoulder and elbow. At the spot of the MATSURU logo that is to be removed.
 • Korean flag: on the shoulder seam of the left sleeve at the height of the upper arm at about 1/3e of the distance between shoulder and elbow. At the spot of the MATSURU logo that is to be removed.
 • TSDW – Gyunhyeong patch: at the centre of the backside of the suit between the shoulder blades such that the upper edge does not stick out above the shoulders. Do not place the emblem too low, else the belt will be on top of the emblem.

Note: the correct orientation of both Dutch and Korean flag is with red on top.

All MATSURU patches on the suit need to be removed. The patches can be ironed onto the suit but will come loose after a few washings so it is also necessary to stitch them onto the suit.

Posted by Hoofdtrainer in Niet gecategoriseerd, 0 comments

We zijn gestart!

De eerste leden van de maandag groep.

Na de gastlessen die we bij de verschillende basisscholen in Waalre hebben gegeven (zie: nieuwsbericht), zijn we met onze eigen proeflessen van start gegaan in Sporthal de Pracht en de speelzaal van De Wilderen. De opkomst was heel groot met in de Pracht ruim 20 kinderen en in de Wilderen nog eens 6. Enkele onderdelen hadden we al gedaan met de proeflessen op de basisscholen, zoals het trappen op kussens. Er zijn ook nieuwe onderdelen aan bod gekomen, zoals partneroefening (stoten of trappen naar elkaar, als opstapje voor sparren) en loopvormen (schijngevecht met denkbeeldige tegenstander). De meeste kinderen lukte het al om na een paar keer oefenen de eerste loopvorm helemaal te lopen, echt heel knap!

De eerste aanmeldingen zijn inmiddels binnen. We zijn heel blij om deze leerlingen te mogen begeleiden op weg naar hun zwarte band. Lijkt het je nou ook wat, maar heb je de proeflessen gemist? Je mag 2x gratis meetrainen voordat je je aanmeld voor het lidmaatschap. Mail ons dan even op info@tangsoodowaalre.nl of vul het contactformulier in, dan spreken we af tijdens welke van onze lessen je kunt meetrainen.

Posted by Hoofdtrainer in Niet gecategoriseerd, 0 comments

Aankondiging proeflessen op basisscholen

Het is bijna zover “Tang Soo Do Waalre – Gyunhyeong” gaat van start, vanaf 9 januari zal onze instructeur Marthijn proeflessen Tang Soo Do geven op een aantal basisscholen in de gemeente Waalre. We willen zo kinderen vanaf 7 jaar alvast een voorproefje geven op de proeflessen en reguliere lessen die vanaf eind februari van start gaan.

Het oefenmateriaal aan het begin van de lessen, verschillende soorten trapkussens.

Tijdens de proeflessen willen we zoveel mogelijk onderdelen van Tang Soo Do aan bod laten komen, om zo een zo compleet mogelijk beeld te vormen – en natuurlijk ook gewoon om plezier te beleven en kinderen iets nieuws en anders aan te bieden. Hierbij moet je denken aan verschillende trap- en stoottechnieken op kussens, bevrijdingstechnieken (wat moet je doen als iemand je vastpakt), en op speelse wijze sparren. Uiteraard wordt er niet begonnen zonder stretchen en warming-up.

De proeflessen worden gedaan tijdens de gymlessen en wel op de volgende dagen:

 • 9 en 23 januari: in sporthal de Pracht aan de Christoffelschool in Aalst
 • 16 en 17 januari: in sporthal ’t Hazzo aan De Drijfveer in Aalst
 • 19 en 20 januari: in sporthal ’t Hazzo aan De Meent in Aalst
 • 24 en 25 januari: in sporthal Hoeveland aan De Wilderen in Waalre

Staat jouw school er niet tussen en zou je wel graag een proefles tijdens de gymles willen? Neem dan contact met ons op via: info@tangsoodowaalre.nl

Wij zullen tijdens deze proeflessen ook flyers en aanmeldingsformulieren uitdelen. Kan je nou echt niet wachten, dan zijn ze ook hieronder of op aanvraag beschikbaar om te bekijken en wellicht zelfs al in te vullen.

Hopelijk tot snel, Tang Soo!

De flyer voor onze vrij toegankelijke proeflessen in sporthal De Pracht op 27 februari en 6 maart a.s.
De flyer voor onze naschoolse proeflessen op basisschool De Wilderen vanaf 2 maart a.s.
Posted by Hoofdtrainer in Niet gecategoriseerd, 0 comments